www.rum46.dk
WORKafFAIR
03 maj, 2008 -
04 maj, 2008
Frauke Hehl ( DE ), Bärbel Schönaffinger/kanal b. ( DE ) and Dmitry Vilensky ( Russia )
Talks, screenings and a workshop

Klik på billedet og se flere billeder
Vi er glade for at kunne præsentere WORKafFAIR, som bl.a debatterer arbejderes mulighed for at yde modstand via forskellige ytringskanaler og organisationsformer.

Vi har lørdag d. 3. maj inviteret aktivisten Frauke Hehl fra Workstation, som giver arbejdsløse og mennesker i erhvervsmæssig krise ny og anderledes rådgivning. Hun præsenterer også det aktuelle projekt unvermittelt, som formidler et udvidet arbejdsbegreb via foredrag, workshops, kampagner og offentlige interventioner samt en udstilling i NGBK (Neue Gesellschaft für Bildende Kunst i Berlin).
Videojournalisten Bärbel Schönafinger fortæller om hendes engagement i kanalB, der viser dagsaktuelle videoklip og politiske dokumentarfilm samt om projektet Visions of Labor. Der er her fokus på arbejderes mulighed for at yde modstand via organisering i et globalt perspektiv.
Lørdagen krydres med videoer af kunstnerne Olga Egorova, Nikolai Oleinikov og Dmitry Vilensky fra den russiske gruppe Chto delat? (What is to be done?). Omdrejningspunktet er en række interviews og en aktion, der på politisk-poetisk vis reflekterer "Sandwichpeople" - "de gående reklamer". Udtrykker arbejderne passivitet eller er der mulighed for modstand?

Har det stadig en effekt at strejke og demonstrere eller findes der nye og bedre måder/medier at synliggøre sine synspunkter?

PROGRAM

Lørdag d. 3. maj 2008
14.00 Bärbel Schönafinger: talk om kanalB, Visions of Labor og arbejderorganisering eksemplificeret v. via videoklip
15.00 Dmitry Vilensky og Chto delat?: videoscreenings
16.00 Frauke Hehl: talk om Workstation og unvermittelt

Søndag d. 4. maj 2008
11.00 Frauke Hehl: workshop
13.30 Pause
14.00 Mulighed for at fortsætte workshoppen

Se nedenstående program og mere om deltagerne i det nedenstående baggrundsmateriale.

Venlig hilsen fra

WORKafFAIR/rum46 og bankleer
Studsgade 46 8000
Århus C Denmark
Tlf +45 8620 8625
www.rum46.dk


Talk: Bärbel Schönafinger

Bärbel Schönafinger (Sydtyrol) grundlagde sammen med Volker Moritz internetkanalen kanalB.org i år 2000. kanalB viser dagsaktuelle videoklip og politiske dokumentarfilm. Hun arbejder desuden med projektet Visions of Labor, som bl.a. fokuserer på nye og succesfulde former for selvorganisering og internationale tiltag i det 21.århundrede. Resultatet af researchen kan ses på nedenstående website i form af tekster, videoklip og links.

Bärbel Schönafinger arbejder i dag som filmmager og videojournalist. Hun har baggrund i studier i sprogfilosofi i Graz sidenhen flyttede hun til Berlin og var lydklipper for forskellige tv-serier.
I sine egne videoproduktioner har hun bl.a. været optaget af bøndernes vilkår, uretfærdighed i globaliseret markedsøkonomi og arbejderes modstand i form af fx demonstrationer mod WTO.

Links: http://kanalb.org/   http://visions-of-labor.org

Videoscreenings: Dmitry Vilensky og Chto delat?

Baggrunden for videoerne "Angry Sandwich People: Or in the Praise of Dialectics" og "Sandwiched" er, at kunstnerne Olga Egorova, Nikolai Oleinikov og Dmitry Vilensky fra den russiske gruppe Chto delat? (What is to be done?) debatterede 100 års dagen for den russiske revolution (1905). De ønskede at producere en kunstnerisk aktion der forholdte sig dagen. Arbejdernes march startede i 1905 fra Narva Gate – i et arbejderdistrikt – der i dag er fyldt med fattigdom, billig konsumerisme og en strøm af reklamer.
Chto delat? ønskede her at finde en ny politisk subjektivitet. I sovjetisk propagandakunst var de menneskelige "Sandwichpeople" - "de gående reklamer" - indbegrebet af udnyttelse. I 2003 undersøgte Chto delat? dette lavtløns job ved at udføre en række interviews og en aktion. De fandt en meget passiv attitude hos sandwichfolkene, som har meget lidt tid til at tænke på modstand og spurgte til om passiviteten overhovedet kunne vendes til noget rebelsk.
I "Angry Sandwich People or: In the Praise of Dialectics" ønskede Chto delat? - sammen med grupperne "The Pyotr Alexeyev Resistance Movement" og "Workers Democracy - at skabe en aktion, som på teatralsk vis iscenesatte "sandwichfolkets" hævn. Bertolt Brecht´s digt: "In Praise of Dialectics" blev herefter performed torvet ved Narva Gate. "Sandwich folket" (her ældre, unge og børn) bliver nu bærer af politisk-poetiske strofer, som kan skabe reflektioner om en fejlslået revolution – og om muligheder for at et politisk potentiale kan vokse frem fra dets ruiner. Den iscenesatte protest ligger dels i spændingsfeltet mellem det subjektive og det kollektive, dels mellem aktivisme og kunst.

Angry Sandwich People or: In the Praise of Dialectics,
video/slideshow, 2005

Projekt af Olga Egorova, Nikolai Oleinikov og
Dmitry Vilensky. Sandwiched, 2004, Video af
Dmitry Vilensky
Links: http//www.chtodelat.org

Frauke Hehl (DE): Talk + Workshop

Frauke Hehl er leder af workstation – Ideenwerkstatt Berlin e.V., hvor hun trækker på sin egen erfaring. Hun har gennem mange år klaret sig for meget få penge og har afprøvet forskellige kontantløse eksistensformer. Uafhængighed har altid været hendes højeste prioritet – hun viser en model for et nyt livs – arbejdssyn.Tematisk er hun engageret i forståelsen af arbejde i vores samfund og projekter, som udvikler en forandret arbejdsforståelse og arbejdsbegreb.
Projekt workstation giver arbejdsløse og mennesker i erhvervsmæssig krise ny og anderledes rådgivning, bl.a. opfordres de til reflektere, hvad et arbejde er for dem. Projektet stiller spørgsmålstegn ved, om det fx er godt for et samfund at gå efter, at alle skal i fuld beskæftigelse, om enhver form for lønarbejde er bedre end intet arbejde, og ved om højeste fortjeneste bør være et væsentligt kriterie for valg af arbejde.
Workstation har 10 års jubilæum netop nu.
Projekt unvermittelt? formidler et udvidet arbejdsbegreb gennem eksempelvis foredrag, workshops, kampagner og offentlige interventioner (aug/sep 08). Afslutningsvis vises en udstilling i NGBK - Neue Gesellschaft für Bildende Kunst i Berlin (dec 08/jan 2009). Omkring 50 kunstnere, aktivister og teoretikere m.v. er inviteret til at deltage.

I workshoppen ønsker Frauke Hehl: "An exchange about "selfdefined" work, preconditions, limits, a reflection
of participants own practice of work&life with the aim to empower the
proper activities by networking with familiar activists."

Links til projekter:
http://www.workstation-berlin.org/
http://www.unvermittelt.net/

WORKafFAIR er støttet af Kunstrådets Billedkunstudvalg, Århus Kommunes Kulturudviklingspulje, Afdeling for Kultur og Borgerservice og Århus AmtRELEVANTE LINKSRoom for Improved Futures
Link til rum46's 2-årige samarbejdsprojekt 2018-2019
https://improvedfutures.wixsite.com/rum46